Pohodništvo in gorništvo

Pohodništvo in gorništvo (10)

parabola
16/03/2020
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Na pohodniški poti JULIANA TRAIL ne boste osvojili nobenega gorskega vrha. V vznožju očakov vas bo pot vodila po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka. Začutili boste utrip življenja v Julijskih Alpah in spoznali bogato naravno in kulturno dediščino tega osupljivega gorskega sveta z neizmernim biotskim bogastvom. To je pot osebnega romanja k prvinski naravi in njeni lepoti, krajinski in biotski raznovrstnosti. Vodila vas bo ob bistrih rekah, jezerih, slapovih, gozdovih, izjemnih drevesih, ki visijo s previsov ali strmijo v nebo, med travniškim in gorskim cvetjem, med skalami nenavadnih oblik.

parabola
16/03/2020
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Soča je tik nad začetkom doline Lepena izdolbla 750 m dolga korita, katerih stene se na nekaj odsekih povsem zožijo. Globina korit je seveda zelo odvisna od vodostaja: v sušni dobi so globoka tudi do 15 m, ob povodnjih pa jih Soča lahko tudi popolnoma zalije. Gre za lep in kratek sprehod ob enem izmed slovenskih naravnih biserov. Barva Soče je res neverjetna.

parabola
16/03/2020
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Prelaz Vršič je najvišji cestni prelaz v Slovenji in povezuje Primorsko ter Gorenjsko. Cesta, ki so jo gradili ruski vojni ujetniki, poteka skozi osrčje Julijskih Alp in razgledi s poti enostavno kličejo po postanku. Tu je opisan kratek sprehod na vrhu prelaza Vršič in je namenjen predvsem izletnikom, ki bi radi nekoliko “pretegnili” noge ter v eni izmed koč dobili nekaj domačega za pod zob. Sprehod ponuja izredno lep razgled na Prisojnikovo steno ter ostale vrhove na obeh straneh prelaza. Primerno tudi za otroke.

parabola
16/03/2020
Oceni ta prispevek
(1 glas)

V neposredni bližini Bovca izvira mrzel kraški potok Gljun, ki ga napajajo podzemne vode s kaninskega pogorja. Ob močnejših deževjih voda kar bruha izpod z mahom pokritih skal, v poletnem času pa bo zanimiv predvsem obisk slapu Virje, ki ga ustvari isti potok le streljaj od izvira. Njegov smaragdno-zeleni tolmun kar vabi k ledeni osvežitvi v vročih poletnih dneh.

parabola
16/03/2020
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Boka je najmogočnejši slap v Sloveniji. S svojimi 106 metri sicer ni najvišji, po širini in pretoku pa mu pri nas ni para. V deževnih obdobjih in ko se na Kaninu tali sneg, je Boka res veličastna, skorajda zastrašujoča! V poletni suši so pramena vode nekoliko ožja, kar omogoča spretnejšim obiskovalcem, da se po strugi povzpnejo prav pod njeno vznožje. 

parabola
16/03/2020
Oceni ta prispevek
(1 glas)

V dolini Možnice, ki se zajeda med bovškima velikanoma, Rombonom in Jerebico, boste našli igriv potok, ki ga večina pozna prav tako pod imenom Možnica, domačini pa mu rečejo Nemčlja. Že njegov izvir je zanimiv. Ob deževjih na širšem področju voda kar 'bruha' izpod skal, nato se tok nekoliko umiri in v spodnjem delu preko divjih korit odhrumi proti reki Koritnici, kamor se izliva. Na poti vidimo nekaj čednih slapov, za pogled na korita pa je urejen manjši mostiček. Če boste opravili celoten izlet, kot je opisano spodaj, vzemite s seboj tudi nekaj 'raziskovalske žilice' in se pripravite na 'lomastenje po hosti'.

parabola
16/03/2020
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Potok Predelica oz. Predilnica se spušča iz prelaza Predel proti Logu pod Mangartom. Potok je izredno težko dostopen in brez vrvi ter ostalih tehničnih pripomočkov se mu lahko približamo le na treh točkah - v zgornjem, srednjem in spodnjem delu. Celotno področje je zelo divje in ponekod tudi krušljivo, kar terja posebno previdnost. Leta 2000 se je na območju zgodil eden največjih zemeljskih plazov v Sloveniji, ki je precej spremenil srednji in spodnji del toka. Za adrenalinsko izkušnjo in ogled vseh skritih slapov Predelice si privoščite soteskanje.

parabola
12/04/2014
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Mangart (2679 m) je četrta najvišja gora v Sloveniji, ki je zaradi udobnega dostopa v poletnem času zelo popularna. Mangartska cesta (najvišja slovenska cesta) nas pripelje na višino preko 2000 m, tik pod njegovo vršno skalnato piramido, preko katere potekata dve poti: Slovenska je precej zahtevna, Italijanska pa nekoliko lažja. Gre za dokaj kratko turo na mogočno goro s čudovitim razgledom.

parabola
12/09/2014
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Svinjak je hrib nad Bovcem, ki “razcepi” dolino na dolino Soče in Koritnice. Zaradi piramidaste oblike mu pravijo tudi bovški Matterhorn. Vzpon nanj je strm, še posebej v zgornjem delu. Pot sicer ni izpostavljena, vendar ni za vrtoglave, saj vam pogled dobesedno pade v Sočo. Ob lepem vremenu vas razgled z vrha ne bo pustil ravnodušnih.

parabola
12/01/2014
Oceni ta prispevek
(1 glas)

Fratarica je potok, ki izvira izpod večnega snežišča imenovanega Pri snegu (1600 m) pod Oblico (2240 m) v Loški steni. Napajajo jo snežišča. Izliva se v Koritnico pri Logu pod Mangartom. Na svoji poti premaga 1000 višinskih metrov in ustvari 29 slapov in več skočnikov.