Slapovi Fratarice

12/01/2014

Fratarica je potok, ki izvira izpod večnega snežišča imenovanega Pri snegu (1600 m) pod Oblico (2240 m) v Loški steni. Napajajo jo snežišča. Izliva se v Koritnico pri Logu pod Mangartom. Na svoji poti premaga 1000 višinskih metrov in ustvari 29 slapov in več skočnikov.

Izhodišče: na koncu Loga pod Mangartom, tik pred mostom čez Predelico zavijemo desno. Groba makadamska cesta se nekoliko spusti, zavije desno in vas čez ca. 200 m pripelje na širši prostor ob Koritnici, kjer parkirate (iz desne semkaj pride peš poti iz same vasi).

Opis: pogledate proti Loški steni na drugi strani Koritnice in takoj vidite, v katero grapo ste namenjeni. Prečite Koritnico (ni mosta), po desni obkrožite travnik ob samotni hiši in poiščete potok, nad katerim (desni breg) se začne vzpenjati markirana pot. Pot je dobro shojena in težav z orientacijo ne bo. Kmalu se začnejo odcepi manjših poti proti tolmunom in koritom Fratarice desno pod vami. Prvi zanimiv slap je Dvojna Latvica, ki ga vidite iz glavne poti in pada v čudovit tolmunček. Nad njim postanejo stene okoli Fratarice mogočnejše in poiščete strmo stezo, ki se spusti pod enkraten slap Katedrala. Obdajajo vas mogočne previsne stene, med katerimi teče 15-metrski slap. Pot do tolmuna je sicer kratka, vendar zelo zahtevna, nezavarovana in spolzka.

Od Katedrale nadaljujete do slapu Parabola. Slap najprej ugledate iz razgledišča. Če se želite spustiti do tolmuna, boste morali zopet prečiti izredno strm in drčljiv teren, ki ni za vsakogar. Teren v okolici slapu se vseskozi spreminja in sesuva, tako da bo mogoče ob vašem obisku spust še težji.

Nad Parabolo se pot umakne od struge Fratarice in skozi prijeten gozd se vzpnete do odprtega terena, kjer se struga razcepi na dva dela. Na levi strani so strme stene, preko katerih teče slapišče le ob večjih nalivih. Usmerite se v desni krak Fratarice (gledano navzgor). Sprva preskakujete tolmunčke in balvane ter pridete pod slap nad ogromnimi skalami. Nad njim je še nekaj slapov, do katerih lahko gredo le zelo izurjeni pohodniki. Pobočje je namreč strmo in krušljivo - imejte v glavi, da bo spust veliko težji kot vzpon!. Vzpnete se desno od slapu po nekakšni grapici in nekoliko višje prečite proti levi. Najprej opazite slap s še lepšim tolmunčkom, nekoliko nad njim pa mogočni skalni amfiteater, v katerega v več stopnjah pada Veliki Drsnik, ki naj bi meril preko 100 m! Gorski ambient je res fantastičen! Čudovit in samoten izlet. Vrnemo se po poti vzpona.

Čas: vsaj 3 h
Dolžina: 4 km
Višinska razlika: 270 m
Tip poti: zelo zahtevna delno označena pot

Prebrano 2059 krat Nazadnje urejano na 1, 25.06.2020 10:13
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Miha

Sed nec scelerisque sapien. Aenean aliquam et nisl eu efficitur. Nunc lobortis condimentum justo. Proin hendrerit, massa sit amet vehicula blandit, enim eros volutpat mi.

Več iz te kategorije: Svinjak »