Svinjak

12/09/2014

Svinjak je hrib nad Bovcem, ki “razcepi” dolino na dolino Soče in Koritnice. Zaradi piramidaste oblike mu pravijo tudi bovški Matterhorn. Vzpon nanj je strm, še posebej v zgornjem delu. Pot sicer ni izpostavljena, vendar ni za vrtoglave, saj vam pogled dobesedno pade v Sočo. Ob lepem vremenu vas razgled z vrha ne bo pustil ravnodušnih.

Izhodišče: vas Kal-Koritnica je prva vas na cesti Bovec - Trenta. Levo od glavne ceste je nekaj parkirnih prostorov (ob baru).

Opis: na parkirišču vidite prve oznake za Svinjak. Greste naravnost skozi vas. Na koncu vasi se pot vzpne mimo pašnika (zapiramo ograje!), na vrhu katerega zavijete desno. Pot je ves čas lepo vidna in markirana. Po cca. 25 min hoje se na levo odcepi pot na Čelo (kjer so ostanki topniških položajev iz 1. svetovne vojne). Na tem razpotju greste naravnost in boste Čelo obiskali med spustom. Pot na Svinjak je ves čas  “napeta” in konstantna strmina ne da počitka. Večina poti poteka v prijetni senci bukovja, zadnjih 350 višinskih metrov pa po vršnem sončnem “hrbtu”. Zadnji del poti je zelo strm in v mokrem spolzek. Vrh Svinjaka označuje miniaturni Aljažev stolp. Sestop opravite po isti poti do cca. 780 mNV, tu pa sledite lepo vidni (vendar nemarkirani) poti ob robu prepadnih sten, ki so na vaši desni. Vseskozi se držite grebena in pridete do topniških položajev na Čelu. Ogledate si 200 m dolg strelski jarek in ob informativni tabli nadaljujete levo navzdol. Kmalu se združite s potjo, po kateri ste se vzpeli ter se vrnete v izhodišče.

Cilj: Svinjak: 1653 m 

Trajanje: Kal-Koritnica - Svinjak: 3 h, Svinjak - Kal-Koritnica: 2 h, skupaj: 5 h

Zahtevnost: 3 - Večina poti je tehnično nezahtevna, pod vrhom pa se strmina poveča in na nekaj prehodih je potrebno uporabiti tudi roke. Pod vrhom je pot tudi nekoliko izpostavljena, treba je biti pozoren! Še posebej v mokrem!

Tip poti: Označena - le del sestopa mimo Čela ni markiran.

Prebrano 1442 krat Nazadnje urejano na 1, 25.06.2020 10:11
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Miha

Sed nec scelerisque sapien. Aenean aliquam et nisl eu efficitur. Nunc lobortis condimentum justo. Proin hendrerit, massa sit amet vehicula blandit, enim eros volutpat mi.