Mangart Izpostavljeno

12/04/2014

Mangart (2679 m) je četrta najvišja gora v Sloveniji, ki je zaradi udobnega dostopa v poletnem času zelo popularna. Mangartska cesta (najvišja slovenska cesta) nas pripelje na višino preko 2000 m, tik pod njegovo vršno skalnato piramido, preko katere potekata dve poti: Slovenska je precej zahtevna, Italijanska pa nekoliko lažja. Gre za dokaj kratko turo na mogočno goro s čudovitim razgledom.

Izhodišče: Mangartsko sedlo: Na cesti ‘Bovec - prelaz oz. mejni prehod Predel’, tik pred Predelom zavijete desno na označeno cesto proti Mangartskem sedlu. Cesta je plačljiva (5 €), ozka in vas pripelje povsem pod vznožje Mangarta do višine cca. 2050 m. Parkirate na najvišji točki, kjer se cesta začne spuščati.

Opis: na najvišji točki ceste poiščete pot, ki preko travnika preči pobočje proti Mangartu. Sledite markirani poti do označenega razcepa (napis na skali), kjer gre Slovenska pot desno, Italijanska pa levo. Desno pojdite le tisti, ki ste vajeni jeklenic in izpostavljenega terena. Slovenska pot poteka po izraziti ‘grapi’, ki se diagonalno vzpne preko Mangartove zahodne stene. Pot ima že takoj ob vstopu v steno nekaj izpostavljenih prehodov. Teren je ponekod precej krušljiv, zato bodite pozorni, da ne sprožite kamenja. Vseskozi sledite markacijam in brez orientacijskih težav dosežete vrh, kjer stoji lesen križ.

Vrh leži prav na meji med Slovenijo in Italijo ter se ponaša z razgledom.

Vzhodno od vrha poiščete markacije, ki vas popeljejo proti vzhodu. Pot se sprva spušča po slovenski strani, po cca. 20 min na označenem razpotju zavijete levo v Italijo (desno oz. naravnost bi šli v smeri Jalovca). Pot je večinoma enostavna, vsebuje pa nekaj prehodov, ki so zavarovani z jeklenicami, a niso pretirano izpostavljeni. Mangart obidete po njegovi severni strani in se nato združite s potjo vzpona, po kateri se vrnete nazaj na Mangartsko sedlo.

Cilj: Mangart oz. Mangrt: 2679 m

Trajanje: Mangartsko sedlo - Mangart (Slovenska pot): 2 h, Mangart - Mangartsko sedlo (Italijanska pot): 1.45 h, skupaj: 4 h

Zahtevnost: 5 - Slovenska pot na Mangart je zavarovana plezalna pot (via ferrata). Kar nekaj odsekov je izpostavljenih in zahtevajo zbranost in siguren korak. Namenjena je izkušenim gornikom. Priporočamo uporabo samovarovalnega kompleta, čelada pa je obvezni del opreme.

Italijanska pot je veliko lažja in ne vsebuje posebej izpostavljenih odsekov (ocena težavnosti je 3). Manj izkušeni gorniki/pohodniki naj se povzpnejo in spustijo po Italijanski poti.

Tip poti: Označena

Video predstavitev

Na Mangart (2679m) Mirko Potočnik
Prebrano 2316 krat Nazadnje urejano na 0, 14.10.2023 11:30
Oceni ta prispevek
(1 glas)