Slapovi Predelice

16/03/2020

Potok Predelica oz. Predilnica se spušča iz prelaza Predel proti Logu pod Mangartom. Potok je izredno težko dostopen in brez vrvi ter ostalih tehničnih pripomočkov se mu lahko približamo le na treh točkah - v zgornjem, srednjem in spodnjem delu. Celotno področje je zelo divje in ponekod tudi krušljivo, kar terja posebno previdnost. Leta 2000 se je na območju zgodil eden največjih zemeljskih plazov v Sloveniji, ki je precej spremenil srednji in spodnji del toka. Za adrenalinsko izkušnjo in ogled vseh skritih slapov Predelice si privoščite soteskanje.

Izhodišče: parkirišče 1 (ogled slapov v zgornjem delu Predelice): Na cesti ‘Bovec - prelaz oz. mejni prehod Predel’ (tik pred Predelom) se desno odcepi označena cesta proti Mangartskem sedlu. Parkiramo tukaj ob cesti.
Parkirišče 3 (ogled slapov v spodnjem delu Predelice): Če gremo iz Bovca proti prelazu Predel, parkiramo v vasi Log pod Mangartom takoj za mostom čez Predelico, kjer je urejeno parkirišče.

Opis: Predelici (oz. Predilnici) se lahko približamo na 3 točkah, ki imajo tudi 3 različna izhodišča:

Zgornji del (pod prelazom Predel, Parkirišče 1): na glavni cesti proti prelazu Predel (le nekaj metrov nad odcepom ceste na Mangartsko sedlo) poiščete markirano stezo, ki se začne spuščati proti levi. Po 10 minutah položnega spusta pridete do lesenega ‘označevalnega’ stebrička, ki vas usmeri levo proti ‘Smaragdnem očesu’. Kmalu pridete do potoka, kjer so številni tolmunčki in manjši slapiči. Takoj vidite, da je po potoku navzdol nemogoče nadaljevati, zato pojdite po strugi navzgor. Tu je bolj položno in po krajšem preskakovanju skal pridete do sotočja manjših potočkov, kjer greste levo. Kmalu vas obdajajo vse višje stene in po strugi dosežete zatrep soteske, kjer zagledate Predelski slap. Poleti je vode  precej malo, a je vseeno vreden ogleda. Vrnete se nazaj do omenjenega sotočja in na levem bregu glavnega potoka poiščete stezo, ki vas proti desni pripelje nazaj na že poznano pot, po kateri se vrnete na izhodišče. Iz mostu tik ob parkirišču je lep pogled tudi na slapove na Mangartskem potoku.

Srednji del (tik nad vasjo Strmec): približno na pol poti med vasjo Strmec in odcepom ceste proti Mangartskem sedlu boste opazili lesen smerokaz za slap Zaročenca. V bližini je nekaj manjših parkirišč ob cesti. Po stezi se spustite pod glavno cesto in pridete do sotočja Mangartskega potoka ter Predelice, kjer je struga pogosto suha (voda ponikne). Slap Zaročenca boste zagledali pred seboj. Pot je enostavna. Bolj spretni lahko zavijete tudi v kanjon Mangartskega potoka. Odvisno od nivoja vode se da priti v zanimiv amfiteater med ogromnimi stenami. Višje je soteska neprehodna. Previdno zaradi padajočega kamenja!

Spodnji del (iz Loga pod Mangartom, Parkirišče 3): na spodnji strani mostu (tik ob parkirišču) poiščete betonske stopnice, ki vodijo pod most. Prečite strugo in greste ob potoku navzgor skozi razbijalec vodnega toka. Preskakujete skale, soteska se kmalu zoži ter obdajajo vas strme stene. Pridete do ostankov starega jezu, kjer je za prečenje potreben siguren korak. Pobočje je strmo in brez kakšnih 'oprimkov', tako da tudi vrv ne bo odveč (ta prehod bi brez težav označili s težavnostjo 5!). Previdno nadaljujete s preskakovanjem balvanov in bodite pozorni na krušljive bregove nad vami. Po cca. 45 min hoje pridete do mesta, kjer sotesko iz treh strani zapirajo strme stene, preko katerih pada Poševni slap. V skalne bloke je voda vrezala svojo pot in v padcu doseže smaragdni tolmunček. Moč vode je neverjetna in stalno spreminja celotno območje, ki bo morda v času vašega obiska spet drugačno. Vrnete se po isti poti.

Čas: vsak del po cca. 2 h (slap Zaročenca manj)
Dolžina: vsak del po cca. 3.5 km
Višinska razlika: vsak del po cca. 100 m
Tip poti: zahtevna neoznačena pot

Prebrano 2119 krat Nazadnje urejano na 1, 25.06.2020 10:06
Oceni ta prispevek
(1 glas)
Več iz te kategorije: « Mangart Korita Možnice »