Slap Boka

16/03/2020

Boka je najmogočnejši slap v Sloveniji. S svojimi 106 metri sicer ni najvišji, po širini in pretoku pa mu pri nas ni para. V deževnih obdobjih in ko se na Kaninu tali sneg, je Boka res veličastna, skorajda zastrašujoča! V poletni suši so pramena vode nekoliko ožja, kar omogoča spretnejšim obiskovalcem, da se po strugi povzpnejo prav pod njeno vznožje. 

Izhodišče: na glavni cesti ‘Kobarid - Bovec’, nekoliko za vasjo Žaga (iz kobariške smeri), parkiramo pri Penzionu Boka.

Opis: sprehodimo se naprej po cesti do mosta, od koder je Boka že vidna v daljavi. Obdajajo jo mogočne stene, okoli njih pa bujni gozdovi. Slapu se lahko približamo na 2 načina:

1. Razgledna točka: na levi strani mosta (desni breg Boke) se začnete vzpenjati po očitni potki. Je precej strma, vendar tehnično nezahtevna. Pot se vseskozi vzpenja in se nekajkrat približa robu prepadne stene, zato previdno. Odpirajo se pogledi proti slapu. Po cca. 45 min hoje boste prišli do zapuščene planine, kjer pot zavije proti desni. Prišli ste do razgledišča, kjer na slap gledate praktično od zgoraj. Vse naokrog so skale, lep pa je tudi pogled na bovško kotlino. Nahajate se na robu stene - pazljivo! (vzpon + sestop: 1.30 h)

2. Po strugi: ko je vode malo, se lahko od mosta na glavni cesti vzpenjamo kar po strugi Boke. Sprva je pot enostavna, nato pa je treba preskakovati balvane, kar zna biti zahtevno. (vzpon + sestop: 2 h)

Prebrano 335 krat Nazadnje urejano na 1, 25.06.2020 10:05
Oceni ta prispevek
(1 glas)