Prelaz Vršič

16/03/2020

Prelaz Vršič je najvišji cestni prelaz v Slovenji in povezuje Primorsko ter Gorenjsko. Cesta, ki so jo gradili ruski vojni ujetniki, poteka skozi osrčje Julijskih Alp in razgledi s poti enostavno kličejo po postanku. Tu je opisan kratek sprehod na vrhu prelaza Vršič in je namenjen predvsem izletnikom, ki bi radi nekoliko “pretegnili” noge ter v eni izmed koč dobili nekaj domačega za pod zob. Sprehod ponuja izredno lep razgled na Prisojnikovo steno ter ostale vrhove na obeh straneh prelaza. Primerno tudi za otroke.

Izhodišče: prelaz Vršič (1611 m), na katerega lahko pridete iz Kranjske Gore ali Trente.

Opis: iz prelaza se boste v kratkem sprehodu povzpeli na vrh, tik nad prelazom. Pot sprva poteka skozi lep macesnov gozdiček, nato pa se vam odpre pogled na ostenje Prisojnika, ki se dviguje nad vami. Na poti sta kar dve koči, kjer se lahko okrepčate.

Če parkirate povsem na vrhu prelaza, se po cesti najprej spustite nekoliko proti Kranjski Gori. Cca. 30 m pred turistično tablo za “Rusko kapelico” zavijete desno na lepo viden kolovoz, ki kasneje preide v stezico. Kmalu se združite s staro vršiško cesto, po kateri nadaljujete proti desni vse do Poštarskega doma. Od tu se po markirani poti povzpnete na razgledni vrh Vršič. Razgled vam nudi pogled na kranjskogorske in bovške vršace. Vrnete se nazaj do koče ter nadaljujete krožno pot po širokem makadamskem kolovozu, ki vas mimo Tičarjevega doma pripelje na parkirišče.

Čas: cca. 45 min
Dolžina: 3 km
Višinska razlika: 160 m
Tip poti: lahka neoznačena pot

Prebrano 289 krat Nazadnje urejano na 1, 25.06.2020 10:05
Oceni ta prispevek
(1 glas)