Velika korita Soče

16/03/2020

Soča je tik nad začetkom doline Lepena izdolbla 750 m dolga korita, katerih stene se na nekaj odsekih povsem zožijo. Globina korit je seveda zelo odvisna od vodostaja: v sušni dobi so globoka tudi do 15 m, ob povodnjih pa jih Soča lahko tudi popolnoma zalije. Gre za lep in kratek sprehod ob enem izmed slovenskih naravnih biserov. Barva Soče je res neverjetna.

Izhodišče: dolina Lepena v zgornjem Posočju. Na cesti 'Bovec - Trenta' za vasjo Soča zavijete desno proti Lepeni. Prečkate reko Sočo in kmalu za tem parkirate na parkirišču ob cesti.

Opis: iz parkirišča greste ob Soči nazaj proti mostu. Od mostu nadaljujete ob levem bregu Soče. Urejena turistična pot poteka nekoliko stran od korit in se jim približa šele na brvi na severni strani korit. Z brvi je lep pogled na reko. Za bolj izurjene pa tik ob koritih poteka ozka neoznačena in mestoma izpostavljena steza, od koder imate skoraj ves čas korita kot na dlani. Teren je precej spolzek, zato previdno - nikjer ni nobene zaščite! Vrnemo se po isti poti.

Čas: 1 h
Dolžina: 2 km
Višinska razlika: 50 m
Tip poti: lahka delno označena pot.

Prebrano 251 krat Nazadnje urejano na 1, 25.06.2020 10:02
Oceni ta prispevek
(1 glas)